Bela Krajina

Tags: Bela krajina | Črnomelj | izlet | Kolpa | Semič | Slovenija

V DEŽELI ZELENEGA JURIJA IN PISANIC
Reka Kolpa, belokranjska vina, bele narodne noše, velikonočne pisanice, bogato plesno in pripovedno izročilo ter ljudske šege. Deželica neokrnjene narave, kulinaričnih posebnosti, ki ji dajejo pečat cerkvice, kamnite hiše, zidanice, vinogradi, kozolci, breze, steljniki, številne jame, vrtače in pa gostoljubni ljudje - Belokranjci.

PROGRAM IZLETA
Odhod iz Ljubljane ob 7.30 uri.
MALERIČEVA HIŠA ( hiša belokranjskih rokodelcev) V prostorih Maleričeve hiše si je možno ogledati pisano paleto izdelkov, ki so zanimivi tako za domačine kot turiste: belokranjske pisanice in vezenine, drsanice, različni pletarski izdelki, papirnato cvetje, svitki, gudalo - lončeni bas, izdelki iz gline ...
ČRNOMELJ Peš se (cca 250m) odpravimo do črnomaljske kleti, kjer sledi vodena degustacija in pokušina priznanih belokranjskih vin (5 vzorcev, sir in tipična belokranjska pogača). Po končani degustaciji se z vodnikom sprehodimo še po starem mestnem jedru kjer si ogledamo prenovljeno cerkvico Sv. Duha z pastoralnim centerom.
ROŽANEC Mitrej nad Rožancem spada med najbolj privlačne arheološke spomenike v Sloveniji. Relief je verjetno nastal ob koncu 2. stoletja. V skalo vklesana podoba Mitre je ohranjena v svojem naravnem okolju
VINJI VRH Vinji vrh je gručasto naselje na nizki vrtačasti vzpetini zahodno od ceste Gradac - Semič. Na obrobju vasi stoji romarska cerkev Svete trojice, katera je bila sezidana leta 1647. Posebnost le-te je, da ima pred vhodom odprto lopo in v notranjosti pozlačen glavni oltar. Cerkev ima osem stransko obliko s kupolo, pokrito s skodlami.
SEMIČ (Belokranjci ga imenujejo Šokarija) Sam Semič pa se prvič omenja v začetku 13. stoletja, ko je po Beli krajini gospodaril Henrik Adeški. Iz Semiča je najlepši pogled na Semiško goro, zasejano z vinsko trto. V Semiču si bomo ogledali krajevno muzejsko zbirko. Po ogledu se odpravimo na turistično kmetijo, kjer si bomo privoščili tudi pravo belokranjsko pozno kosilo. Brez tradicionalne belokranjske pogače in belokranjskega vina seveda ne bo šlo.
Malce se bomo pozabavali in se odpravili proti domu, kamor bomo predvidoma prispeli v večernih urah.

.

Organizator: Potopisno društvo Kam po Sloveniji, www.kam.si, Zgornje Gameljne 48 f, Ljubljana
Kontakt in prijava: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , 01/511-09-61, 030-379-144

 

Uvodnik

Potopisno društvo "Kam po Sloveniji" (v sklopu katerega deluje največji internetni izletniški portal www.kam.si) za namen svojega delovanja organizira delavnice, okrogle mize, dogodke, pripravlja izlete in ekskurzije po celi Sloveniji (občasno pa gremo tudi izven meja). Večina naših dogodkov  temelji na bogati  naravno - kulturni dediščini, saj verjamemo, da mora biti ta pomembna sooblikovalka turistične ponudbe.

Preberi več...

PrijavaLogotip