Izlet po velikolaški deželi

Tags: izlet | Josip Stritar | Primož Trubar | Slovenija | Turjak | Velike Lašče

PO POTEH VELIKIH SLOVENCEV
Potepanje po Velikolaški deželi bomo začeli na Turjaku, kjer bomo najprej obiskali znameniti grad Turjak. Po vodenem ogledu (grajska arhitektura, Auerspergi in zgodovina gradu, ogled grajskih ječ, Dalmatinove kapele, poročne in viteške dvorane) bomo pot nadaljevali do Trubarjeve domačije. Ob 400. obletnici smrti začetnika slovenske književnosti so ga obnovili in poimenovali Trubarjeva domačija. Sestavljajo jo mlin, žaga, skedenj, kozolec, spominska soba in gostišče. V spominski hiši je z besedili, kopijami knjig in upodobitvami pomembnih mož v vitražih predstavljeno Trubarjevo življenje, delo in njegov čas.

Pot bomo nadaljevali navzgor ob Rašici po Mišji dolini do gručaste vasice Podsmreka, rojstnega kraja
književnika Josipa Stritarja - Stritarjeva kašča z zbirko malega kmečkega orodja, spominska plošča ter do
Velike Slevice z ogledom cerkvice Marijinega oznanjenja z lepimi baročnimi oltarji. Naša pot pot se nato
krožno nadaljuje preko Male Slevice (vaško središče, stara furmanska gostilna pri Kropcu) in Dvorske vasi
(vaško središče, cerkev sv. Janeza Krstnika) nazaj mimo Dolnjih Retij (ogled Levstikove rojstne vasi in Ilijevega kozolca) ter v Velike Lašče z ogledom spominske sobe F. Levstika in J. Stritarja v Levstikovem domu.

- Odhod ob 8.30.uri izpred hale Tivoli ( ali dogovorjenega mesta);
- 9.45 prihod skupine na Turjak;
- 10.00- 11.00 ogled gradu Turjak;
- 11.45- 12.45 voden ogled z razlago v spominski sobi na Trubarjevi domačiji, vožnja od Rašice po Mišji dolini do Podsmreke;
- Ogled Podsmreke in Stritarjeve kašče;
- Ogled cerkve na Veliki Slevici;
- 14.00 kosilo pri Kropcu na Mali Slevici;
- Dvorska vas, Dolnje Retje (Ilijev kozolec), Velike Lašče,- Spominska soba Josipa Stritarja in Frana Levstika v Levstikovem domu v Velikih Laščah;
- Povratek v Ljubljano ob 17.uri.