Izlet v Prekmurje 2

Tags: Bogojina | Filovci | izlet | Plečnikova cerkev | Prekmurje | Slovenija

TAKO SO ŽIVELI NEKOČ ...
Prijazni ljudje, odlična kulinarika, zelena pokrajina kar vabijo obiskovalce in izletnike, da v Prekmurju preživijo čudovit dan, obogaten z naravnimi danostmi, kulturnimi znamenitostmi in svežino, ki jih bo napolnila za nadaljnje dni.

PROGRAM IZLETA :
Odhod ob 7.uri izpred hale Tivoli ( ali dogovorjenega mesta)
Prihod skupine ob 9.00 uri v Mursko Soboto.
OGLED POKRAJINSKEGA MUZEJA Pokrajinski muzej Murska Sobota je osrednja regionalna ustanova za varovanje kulturne dediščine na območju Pomurja in ponuja odličen prikaz zgodovine Pomurja. Leta 1999 je muzej dobil priznanje kot eden najboljših evropskih muzejev. Resnično vredno ogleda.
PLEČNIKOVA CERKEV Cerkev v Bogojini je ena zanimivejših arhitektur prve polovice 20. stoletja in najbolj znamenito svetišče Prekmurja. Arhitekt Jože Plečnik je uporabil tradicionalne stavbne zakonitosti sakralnega objekta in jih s pretanjenim vrednotenjem in dodajanjem materialov preoblikoval v unikatno podobo.
Na turistični kmetij Puhan se bomo odpočili, ob slastnih regionalnih jedeh in odličnem vinu osvežili in si nabrali moči za nadaljnje raziskovanje lepot Prekmurja.
LONČARSKA VAS FILOVCI Projekt Lončarska vas Filovci je bil ustanovljen z namenom, da nadaljuje z bogatim izročilom prednikov ter ohrani spomin na to dejavnost in čas, ko je skoraj vsaka hiša imela lončarja. Muzej v vprvi vrsti tvorita dva kulturna spomenika, avtohotni panonski cimprači. Prva je t.i. “Lončarjeva hiša”, kjer je na ogled razstava filovskih lončarjev 20. stoletja. Hiša služi tudi občasnim izvedbam delavnic in animacij v navezavi z lončarsko obrtjo. Naslednja cimprača je pred kratkim postala “Hiša kulinarike”, v kateri rado zadiši po dobrotah iz avtohtone črne kuhinje.
Po želji se lahko ustavimo še na kakšnem vinotoču, v Ljubljano bomo prispeli v poznih večernih urah.

Organizator:
Potopisno društvo Kam po Sloveniji, www.kam.si, Zgornje Gameljne 48 f, Ljubljana