Koroška

Tags: Avstrija | Celovec | izlet | Koroška | Krnski grad | Slovenija

PO SLEDEH STAROSLOVENCEV
Sodobna koroška pokrajina na obeh straneh državne meje med Slovenijo in Avstrijo je ohranila videz starožitnosti, v katerega je na vsakem koraku vtisnjen pečat minulega in odmev številnih kultur in civilizacij, ki so se v teku stoletij srečevale na tem majhnem prostoru v srcu Evrope. Tod so tekle pomembne prometne in trgovske povezave že v času rimskih provinc, skozi ta prostor so se od vzhoda proti zahodu in od severa proti jugu širili kulturni in umetnostni vplivi, ki so zapustili množico vrhunskih, evropsko pomembnih in pričevalnih spomenikov kulturne dediščine.

PROGRAM IZLETA
Šmartno pri Slovenj Gradcu, cerkev sv. Jurija na Legnu Cerkev je značilna predstavnica »koroškega tipa« romanskih cerkva. Iz predromanskega obdobja izvirajo ostanki zgodnjesrednjeveške cerkvice iz 9. do 10. stoletja s sočasnimi staroslovanskimi grobovi in najdbami ketlaške kulture.
Koroški pokrajinski muzej Slovenj Gradec Ogled stalne zbirke Arheologija Koroške krajine z najdbami iz posameznih zgodovinskih obdobij: prazgodovinsko, antično, zgodnjesrednjeveško in srednjeveško gradivo. Vožnja na avstrijsko Koroško čez mejni prehod Vič, vmes kosilo.
Gosposvetsko polje / Zollfeld Gosposvetsko polje je bilo že pred 2000 leti, od železne dobe, prometno in naselbinsko središče Koroške. Po naselitvi alpskih Slovanov je bil na Krnskem gradu/Karnburg dvor karantanskih knezov.
V neposredni bližini cerkve je na odprtem polju stal knežji kamen, ob katerem je v srednjem veku potekal obred ustoličevanja slovanskih knezov.
Cerkev Gospe Svete / Maria Saal Tu je bilo že sredi 8. stoletja prebivališče pokrajinskega škofa za Karantance in izhodišče karantanskega krščanstva, današnjo obliko pa je to Marijino svetišče dobilo sredi 15. stoletja.
Celovec / Klagenfurt Celovec, glavno mesto dežele Koroške, je nastal v 12. stoletju. Prvotni center mesta je Stari trg/Alter Platz z arhitektonsko zanimivimi poslopji in številnimi renesančnimi dvorišči. Že v 16. stoletju je bilo središče mesta premaknjeno na Novi trg/Neuer Platz, kjer pred novo mestno hišo stoji znamenje Celovca, Zmajev vodnjak. Deželni dvorec/Landhaus je najreprezentativnejša posvetna stavba mesta, v njej domuje knežji kamen iz Gosposvetskega polja. Vožnja proti Ljubljani, kamor bomo prispeli v večernih urah.