Na Konjiško

Tags: Dravinja | izlet | Slovenija | Slovenske Konjice | vas Mlače | Žička kartuzija

DEŽELA CVETJA IN VINA
Ob osojnem vznožju skrivnostne Konjiške gore na eni in zlatih vinorodnih Škalc na drugi strani, stoletja domujejo Slovenske Konjice. Ko se je delilo lepote narave in se je pisala zgodovina, se na konjiškem ni skoparilo. Doživeti mesto cvetja in vina v konjiškem Starem trgu z dušo in vsebino zeliščnemu dvorcu Trebnik in mogočni Žički kartuziji, pomeni tudi okus sonca v kozarcu odličnega konjiškega vina, kmečkih dobrot in podeželske prijaznosti.

PROGRAM IZLETA
Odhod iz Ljubljane ob 8.uri
HIŠO DEDIŠČINE NA MLAČAH Z ogledi bomo začeli pri vasici Mlač, kjer si bomo ogledali “hišo dediščine”.
Ta vsebuje vaško zbirko, ki nas vsebinsko spominja na bogato preteklost naših prednikov ter bogati sedanjost
in prihodnost naših bodočih rodov. Poskusili boste tudi njihovo znano dobroto ognjiščno potico.
DOMAČIJA KALŠEK Pot nas bo vodila proti Žičam, kjer na domačiji že dolga leta izdelujejo izvirne pletarske
izdelke, ki so značilni za območje Dravinjske doline. Za svoje delo so dobili številna priznanja in so uvrščeni
v knjigo “Mojstrovine Slovenije.”
ŽIČKA KARTUZIJA V nadaljevanju si boste ogledali dolino sv. Janeza Krstnika, kjer se nahaja znamenita
kartuzija iz leta 1160. Tam so menihi s svojim delovanjem vtisnili močan pečat dogajanju na Konjiškem. Njihov
red, skromno, a duhovno polno življenje navdušuje še dandanes. Med mogočnimi zidovi srednjeveškega
samostana kraljuje tišina in blago občuti mir. Tam si boste ogledali stalno razstavo ŽIČKI ROKOPISI.
Doživetje mogočnega pomnika naše preteklosti dopolnjuje ZELIŠČARSTVO IRŠIČ, kjer bo degustacija
zeliščnih napitkov.
ČEBELARSTVO ŽVIKART Poizkusili bomo več vrst odličnega medu. Lahko boste poskusili čudovite
medenjake in srknili medeno žganje, kot novost pa boste lahko poskusili cvetni prah, ki ga čebele nabirajo
na cvetovih rož in dreves.
VINOTEKA STARI TRG Degustacija in predstavitev vin priznanih konjiških vinogradnikov. Po ogledih sledi
pot proti domu s postankom za kosilo.