Radovljica - Kropa - Brezje

Tags: Brezje | izlet | Kropa | Radovljica | romarska pot | Slovenija

ČEBELARSTVO IN FUŽINARSTVO SKOZI ČAS
Nad sotočjem Save Bohinjke in Save Dolinke vas pričakuje mesto s številnimi ohranjenimi spomeniki meščanskega stavbarstva. Najpomembnejši so cerkev sv. Petra z župniščem, graščina s čebelarskim muzejem, Šivčeva hiša in edini ohranjeni obrambni jarek na Slovenskem. V Radovljici se je rodil oče slovenskega gledališča Anton Tomaž Linhart (1756-1795)

Odhod ob 8.uri izpred hale Tivoli ( ali dogovorjenega mesta). Ogledali si bomo:
ČEBELARSKI MUZEJ V RADOVLJICI: Muzej sodi v vrsto muzejev z posebno tematiko. Skrbi za bogato dediščino slovenskega čebelarstva, jo evidentira, zbira, dokumentira.
RADOVLJICA: Sprehod po starem delu mesta mimo obzidja cerkve, skozi park. Srednjeveško mesto Radovljica je zraslo v 14. stoletju na rečnih terasah nad sotočjem Save Bohinjke in Save Dolinke. Srednjeveško obzidje z obrambnim jarkom zaokroža edinstvene primere srednjeveške arhitekture v Sloveniji.
LESCE: Postanek v Lescah v grosistični prodajalni čokolade Gorenjka.
KOVAŠKI MUZEJ V KROPI: Muzej Kropa prikazuje tehnično-zgodovinski razvoj obdelave železa od rude do žeblja, gospodarske, socialne, demografske in kulturne razmere v Kropi.Sprehod skozi stari del Krope proti Vigenjcu, kjer sledi demonstracija izdelave žebljev, najpogumnejši pa lahko preizkusijo tudi sami. Sprehod do najstarejšega slovenskega plavža odkoder se ponuja čudovit razgled nad celo Gorenjsko pred cerkvico na Jamniku, kosilo.
BREZJE: Nadaljevanje poti po vaseh proti Brezjam, kjer bomo obiskali znano romarsko baziliko in si ogledali stalno razstavo jaslic. Brezje, slovensko narodno svetišče, je bilo prvič omenjeno že v 11. stoletju in je še dandanes eno najbolj priljubljenih slovenskih romarskih mest.
Po kosilu povratek proti domu, kamor bomo prispeli v večernih urah.