Rogatec (muzej) - Strmol (grad)

Tags: izlet | muzej na prostem | rogaški kristal | Rogatec | Slovenija | Strmol

PO POTEH NAŠIH PREDNIKOV
Pravzaprav je nenavadno, da so se v razmeroma majhnem mestu kot je Rogatec med prvimi v Sloveniji domislili, da bi bilo potrebno urediti muzej na prostem. Še bolj nenavadno je to, da niso ostali le pri zamisli, ampak so jo tudi uresničili.
Leta 1981 so ustanovili Društvo za ureditev muzeja na prostem in prav kmalu so začeli z delom. Leta 1983 so iz bližnje vasi Tlake na izbrano lokacijo zunaj mesta prenesli Šmitovo domačijo, stanovanjsko hišo subpanonskega tipa in v naslednjih 4 letih je muzej že pridobil današnjo podobo.

Program izleta :
Odhod ob 8.uri izpred hale Tivoli (ali dogovorjenega mesta)
Prihod skupine ob 10.00 uri v Rogatec
OGLED STAROTRŠKEGA JEDRA S FARNO CERKVIJO SV. JERNEJA: Rogatec se prvic omenja leta 1283, pred tem pa je bil eno od upravnih središč posestev Breže-Selških. Razgibana preteklost na poseben način odseva iz same arhitekture dobro ohranjenega trškega jedra z Marijinim znamenjem sredi trga. Nadžupnijska cerkev sv. Jerneja skriva lepote baročnega izvora in sodi med najkvalitetnejše baročne celostne spomenike v Sloveniji.
OGLED DVORCA STRMOL: Vodeni ogled renesančno – baročnega dvorca in etnografske razstave. V razstavnih prostorih se čez leto izmenjujejo likovne razstave domačih in tujih umetnikov. V rekonstruirani srednjeveški črni kuhinji z odprtim kamnitim ognjiščem nam bodo postregli z toplo malico (zelenjavno
mesna enolončnica ali gobova juha z ajdovimi žganci).
OGLED MUZEJA NA PROSTEM ROGATEC: Muzej na prostem predstavlja ljudsko stavbno dedišcino in kulturno izrocilo o življenju na podeželju v minulih dveh stoletjih na območju Posotelja, skratka, predstavlja srednje štajersko kmetijo subpanonskega tipa in rekonstrukcije obrtniških ter gospodarskih objektov.
OGLED PROIZVODNJE STEKLA in KRISTALA: V Steklarski Novi vam bodo steklarski mojstri pokazali, kako nastaja znamenit in cenjen Rogaški kristal. Ogledali si boste tudi njihovo industrijsko prodajalno, kjer je možen tudi nakup izdelkov po ugodni ceni.
Po ogledih se bomo okrepčali z kosilom, pozabavali in se odpravili proti domu, kamor bomo predvidoma prispeli ob 19.uri.


Organizator:
Potopisno društvo Kam po Sloveniji, www.kam.si, Zgornje Gameljne 48 f, Ljubljana
Kontakt in prijava : Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , 01/511-09-61, 030-379-144

 

Uvodnik

Potopisno društvo "Kam po Sloveniji" (v sklopu katerega deluje največji internetni izletniški portal www.kam.si) za namen svojega delovanja organizira delavnice, okrogle mize, dogodke, pripravlja izlete in ekskurzije po celi Sloveniji (občasno pa gremo tudi izven meja). Večina naših dogodkov  temelji na bogati  naravno - kulturni dediščini, saj verjamemo, da mora biti ta pomembna sooblikovalka turistične ponudbe.

Preberi več...

PrijavaLogotip