Vipavski Križ - Ajdovščina - Zemono

Tags: izlet | Janez Svetokriški | Slovenija | Vipava | Vipavski križ | Zemono

Odlično vodenje domačina mag. Boruta Koloinija, kustosa novogoriškega muzeja
Sredi Vipavske doline se iz ravnine dviga čudovito mestece, imenovano Vipavski Križ. Kraj sodi med najlepše zgodovinske kulturne spomenike v Sloveniji in je med obiskovalci najbolj poznan po kapucinskem samostanu, ki so ga pomagali graditi grofje Attemsi v 17. stoletju.

Program izleta :
Odhod ob 8.uri izpred hale Tivoli ( ali dogovorjenega mesta) Ogledali si bomo :
Goče: Goče so majhno staro gručasto naselje na vrhu enega od vipavskih gričev, obdano z vinogradi, naselje je obdržalo svoj videz spred dveh in več stoletij. Ogled vasi z zanimivo arhitekturno - urbanistično zasnovo in obnovljenim kalom - mlako za napajanje živine, ki predstavlja svojevrsten ekosistem.
Obisk Cejkotove domačije z predstavitvijo in pokušino starih avtohtonih sort vina, malica v stilu tradicionalne
»osmice«.
VIPAVA: ogled naselja, ki je arhitekturno zraščeno z vodnimi izviri, ogled Lanthierijevega dvorca, cerkve sv.
Štefana in pokopališča z dvema egipčanskima sarkofagoma, starima 4000 let, izvir Vipave.
DVOREC ZEMONO: ogled lovskega renesančnega dvorca, edinstvenega v Sloveniji, bomo združili z ogledom
spomenika antične bitke, ki se je odvijal na teh tleh.
AJDOVŠČINA: ogled Pilonove galerije s stalno zbirko Pilonovih del in antičnih ostalin in srednjeveških fužin, cerkvice sv. Antona in izvira reke Hubelj. Kosilo ( domača hrana).
VIPAVSKI KRIŽ: ogled naselja in njegove enkratne arhitekturno - urbanistične zasnove. Domačin mag. Borut Koloini nam predstavil svoj domači kraj.Ogled kapucinskega samostana s knjižnico in predstavitvijo sobe Janeza Svetokriškga.
Povratek v Ljubljano v večernih urah.


Organizator: Potopisno društvo Kam po Sloveniji, www.kam.si, Zgornje Gameljne 48 f, Ljubljana
Kontakt in prijava : Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , 01/511-09-61, 030-379-144

 

{Facileforms: PrijavaVipavski}

 

 

Uvodnik

Potopisno društvo "Kam po Sloveniji" (v sklopu katerega deluje največji internetni izletniški portal www.kam.si) za namen svojega delovanja organizira delavnice, okrogle mize, dogodke, pripravlja izlete in ekskurzije po celi Sloveniji (občasno pa gremo tudi izven meja). Večina naših dogodkov  temelji na bogati  naravno - kulturni dediščini, saj verjamemo, da mora biti ta pomembna sooblikovalka turistične ponudbe.

Preberi več...

PrijavaLogotip