Vipavski Križ - Ajdovščina - Zemono

Tags: izlet | Janez Svetokriški | Slovenija | Vipava | Vipavski križ | Zemono

Odlično vodenje domačina mag. Boruta Koloinija, kustosa novogoriškega muzeja
Sredi Vipavske doline se iz ravnine dviga čudovito mestece, imenovano Vipavski Križ. Kraj sodi med najlepše zgodovinske kulturne spomenike v Sloveniji in je med obiskovalci najbolj poznan po kapucinskem samostanu, ki so ga pomagali graditi grofje Attemsi v 17. stoletju.

Odhod ob 8.uri izpred hale Tivoli ( ali dogovorjenega mesta) Ogledali si bomo :
Goče: Goče so majhno staro gručasto naselje na vrhu enega od vipavskih gričev, obdano z vinogradi, naselje je obdržalo svoj videz spred dveh in več stoletij. Ogled vasi z zanimivo arhitekturno - urbanistično zasnovo in obnovljenim kalom - mlako za napajanje živine, ki predstavlja svojevrsten ekosistem.
Obisk Cejkotove domačije z predstavitvijo in pokušino starih avtohtonih sort vina, malica v stilu tradicionalne
»osmice«.
VIPAVA: ogled naselja, ki je arhitekturno zraščeno z vodnimi izviri, ogled Lanthierijevega dvorca, cerkve sv.
Štefana in pokopališča z dvema egipčanskima sarkofagoma, starima 4000 let, izvir Vipave.
DVOREC ZEMONO: ogled lovskega renesančnega dvorca, edinstvenega v Sloveniji, bomo združili z ogledom
spomenika antične bitke, ki se je odvijal na teh tleh.
AJDOVŠČINA: ogled Pilonove galerije s stalno zbirko Pilonovih del in antičnih ostalin in srednjeveških fužin, cerkvice sv. Antona in izvira reke Hubelj. Kosilo ( domača hrana).
VIPAVSKI KRIŽ: ogled naselja in njegove enkratne arhitekturno - urbanistične zasnove. Domačin mag. Borut Koloini nam predstavil svoj domači kraj.Ogled kapucinskega samostana s knjižnico in predstavitvijo sobe Janeza Svetokriškga.
Povratek v Ljubljano v večernih urah.

{Facileforms: PrijavaVipavski}